فهرست مطالب

مدیریت دفاع هوایی - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

نشریه مدیریت دفاع هوایی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احدالله انگزی قدس*، حسن رضا شهسواری، قادر مهر علی صفحات 1-29

    امروزه موفقیت اجرای ارتقاء مشارکت کارکنان در خط مشی های دفاعی در گرو حرکت از مشارکت صوری به سمت مشارکت واقعی و هدفمند است. در حال حاضر، الگویی در این زمینه، وجود ندارد؛ بنابراین طراحی این الگو امری ضروری است. پژوهش حاضر با هدف مدلسازی ارتقاء مشارکت کارکنان در خط مشی های دفاعی صورت گرفته است. این پژوهش از حیث گردآوری داده ها، توصیفی (پیمایشی) و از نظر هدف، کاربردی و از رویکرد پژوهش آمیخته(کیفی و کمی) و به روش دلفی فازی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، فرماندهان، مدیران و کارشناسان ارتش جمهوری اسلامی ایران است و با بهره گیری از روش نمونه گیری گلوله برفی ، تعداد16 نفر (6 خبره دانشگاهی و 10 فرمانده) از افراد با تجربه و صاحب نظر درحوزه خط مشی گذاری دفاعی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کیفی مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه های نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. در ادامه با مقوله بندی و دسته بندی معیارهای نهایی، تعداد 8 بعد و 72 مولفه حاصل گردید. در گام نهایی، با اجرای تکنیک دلفی فازی در 2 راند اقدام به غربالگری و اعتبارسنجی معیارهای گردید، به نحوی که در راند اول تعداد 15 معیار حذف و در راند دوم هیچ معیاری حذف نشد که این خود نشانه ای برای پایان راندهای دلفی بوده است. بنابراین یافته های پژوهش نشان داد که مدلسازی ارتقاء مشارکت کارکنان در خط مشی های دفاعی دارای 8 بعد و 57 مولفه است.

    کلیدواژگان: مدل، ارتقاء مشارکت کارکنان، خط مشی های دفاعی، دلفی فازی، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • خلیل کولیوند*، بیژن ساعدی صفحات 30-63
    نظام بین الملل بعد از جنگ جهانی دوم، در چندین مرحله و گذار تاریخی با تغییراتی مواجه بوده است. فرآیند های بین المللی که نشانه های بحران و نزاع کنترل شده در دوران های بعد از جنگ سرد را منعکس می کنند وجود نشانه هایی از بی ثباتی منطقه ای و بین المللی در در سال های آخر جنگ سرد در جهان بازگو می کنند. نظم در حال ظهور جدید بر اساس فرایند های تغییر در معادله قدرت معنا پیدا می کند. پژوهش حاضر به منظور تحلیل لایه ای علل تزلزل آفرین نظم حاکم بر منطقه غرب آسیا انجام گردید. با استناد به روش تحلیل لایه ای علت ها، علل مدنظر پژوهش با انجام مطالعات کتابخانه ای و برگزاری جلسات ذهن انگیزی احصاء و طی یک پرسش نامه به جامعه نمونه 57 نفره از صاحب نظران ارایه و داده های به دست آمده با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شد. در تجزیه وتحلیل علل وقوع بر اساس میزان تاثیر علل، مدت تاثیر و تعداد نظرات پرسش شوندگان در خصوص همبستگی نظم نوین کنونی به این علل استناد گردید. نتایج پژوهش نشان داد که (15) علت در سطح لایه لیتانی، (7) علت در سطح لایه نظام های علی یا اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، (10) علت در سطح لایه جهان بینی و گفتمان ها و در نهایت هم (10) علت در لایه چهارم یعنی سطح استعاره ها و اسطوره ها شناسایی شد که به عنوان علل تزلزل آفرین نظم حاکم بر منطقه غرب آسیا محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: تحلیل لایه لایه ای، عوامل تزلزل آفرین، نظم حاکم، منطقه جنوبغرب آسیا
  • یاسر حاجی آقانژاد*، احدالله انگزی قدس صفحات 64-82

    در حال حاضر یکی از مهم ترین چالش های اساسی سازمان ها حفظ کارکنان توانمند به منظور ایجاد موفقیت سازمان و استفاده بهینه از آن هاست؛ این پژوهش باهدف، واکاوی رابطه توانمندسازی کارکنان بر تعهدسازمانی کارکنان در دانشگاه افسری امام علی(ع) انجام شده است. جامعه آماری، کارکنان آن دانشگاه بود که از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده، بر اساس جدول مورگان 248 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته که روایی صوری آن توسط اساتید و متخصصان امر وپایایی آن توسط آلفای کرونباخ تایید گردید) استفاده شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) بود. برای بررسی رابطه ی بین متغیر ها و آزمون فرضیات با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Lisrel صورت گرفت. یافته ها نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد بین توانمندسازی کارکنان و ابعاد آن با تعهد سازمانی کارکنان رابطه معناداری وجود داشته است. به عبارت دیگر بین ابعاد احساس شایستگی، احساس داشتن حق انتخاب، احساس موثر بودن، احساس معناداری و احساس اعتماد به دیگران با تعهد سازمانی در کارکنان دانشگاه افسری امام علی(ع) رابطه معناداری مشاهده شد. نتایج حاکی از پذیرش فرضیه اصلی و پنج فرضیه فرعی تحقیق بوده است، به عبارت دیگر بین توانمندسازی و تعهد سازمانی در کارکنان دانشگاه افسری امام علی(ع) رابطه معناداری مشاهده شد. قابل ذکر است این روابط معنادار به صورت خطی مستقیم و با همبستگی نسبتا بالا بوده است.

    کلیدواژگان: توانمند سازی ارگانیکی، تعهد سازمانی، کارکنان دانشگاه افسری امام علی(ع)
  • رضا شاملو*، حسین فتح آبادی، ناصر ایزدی صفحات 83-107

    روند فزاینده ی پیشرفت علم و فناوری نظامی، عملکرد نظامیان کشورهای جهان را تحت تاثیر مستقیم خود قرار داده است؛ به گونه ای که جنگاوری در میدان های رزم کنونی نیازمند تربیت نظامیان ماهر، مجرب و توانمندی است که در رسته و تخصص خود از دانش، تخصص و مهارت لازم برخوردار باشند. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر تربیت و آموزش مهارت محور در دانشگاه های افسری آجا می باشد که به صورت موردی در دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) انجام شده است. این تحقیق، کاربردی و رویکرد آن آمیخته و توصیفی- تحلیلی است. شیوه گردآوری داده های موردنیاز کتابخانه ای و اسنادی و جامعه آماری آن، اساتید و فرماندهان تیپ دانشجویان دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) هستند که عهده دار تربیت و آموزش دانشجویان بوده و با روش نمونه گیری هدفمند 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند برای مصاحبه و .نمونه آماری در تحلیل کیفی از روش گلوله برفی استفاده شده است. پس از انجام پژوهش اکتشافی و شناسایی عوامل از طریق مطالعات نظری و مصاحبه با خبرگان و توزیع پرسش نامه، با استفاده از روش های تجزیه وتحلیل آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS، 48 عامل به عنوان عوامل موثر بر تربیت و آموزش مهارت محور در دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) شناسایی و اولویت بندی شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که عواملی چون «منطبق بودن تربیت و آموزش با تدابیر مقام معظم رهبری (مدظله العالی)»، «توجه به اسناد بالادستی و سیاست ها و منشور تربیتی» و «دستورالعمل نظام جامع آموزش و تربیت آجا» و «وجود فضاهای کارگاهی مناسب و بهره گیری از آزمایشگاه ها و تجهیزات» به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر تربیت و آموزش مهارت محور در این دانشگاه می باشند.

    کلیدواژگان: آموزش، تربیت، آموزش مهارت محور، دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص)
  • مجید اصغرزاده*، حسین ابراهیمی صفحات 108-125

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی روش های ارتقاء سطح سلامت روانی دانشجویان دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) انجام شده است. پس از بررسی ادبیات و پیشینه تحقیق دو فرضیه مطرح و با استفاده از پرسشنامه ای محقق ساخته شامل 48 سوال در طیف لیکرت (پنج گزینه ای) مورد ارزیابی قرار گرفت . روایی ابزار با استفاده از روش روایی محتوایی و پایایی آن نیز از طریق روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. جامعه آماری تحقیق شامل دانشجویان دانشگاه افسری پدافند هوایی خاتم الانبیاء (ص) بودند که تعداد 140 نفر از آن ها به عنوان حجم نمونه انتخاب گردیدند. نتایج تحلیل داده ها فرضیات تحقیق را مورد تایید قرار داد. بر این اساس می توان اذعان داشت که تدابیر سازمانی (تدارک فضای آموزشی و استراحت مناسب، اختصاص امکانات رفاهی مناسب برای دانشجویان، دسترسی دانشجویان به خدمات روان شناختی، برگزاری کلاس ها و کارگاه های آموزشی و نیز نظارت بر سطح سلامت روان دانشجویان) و فردی (فراگیری مهارت های زندگی و نیز مهارت های مقابله ای توسط دانشجویان) در ارتقاء سطح سلامت روانی دانشجویان دانشگاه پدافند خاتم الانبیاء (ص) موثر هستند.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، تدابیر سازمانی، تدابیر فردی، دانشگاه خاتم الانبیاء (ص)
  • امید جعفری زاده*، محمد یوسفی خوش قلب صفحات 126-153
    فرماندهی و کنترل از گذشته توسط تحلیل گران و کارشناسان نظامی به عنوان یکی از مهم ترین مولفه های عرصه جنگ و نبرد و به عنوان ابزاری اساسی برای استفاده کاربر از تجهیزات نظامی شناخته شده است. در قرن حاضر و عصر الکترونیک، در حوزه ی نظامی تمامی سامانه های راداری، موشکی، ارتباطی، اطلاعاتی، فرماندهی و کنترل خودکار بدون وابستگی و ارتباط شدید به مدارات الکترونیکی بی معنی شده اند و این شدت وابستگی، اقدام بر علیه مدارات الکترونیکی آنها را در الویت برنامه های نظامی و استراتژیک کشورهای فرامنطقه ای قرار داده است. وابستگی و بهره برداری بالای قرارگاه پدافند هوایی به سامانه فرماندهی و کنترل خودکار ،تحریم نظامی و تاثیر جبران ناپذیر امواج الکترومغناطیس بر عملکرد این سامانه ها، مساله ارتقاء توانمندی سامانه فرماندهی و کنترل خودکار در مقابله با تهدید تسلیحات الکترومغناطیس در جنگ های آینده را بعنوان مساله تحقیق مطرح نمود و در راستای رفع این مساله محقق به ارایه سه فرضیه در محورهای اصلی و تاثیرپذیر این سامانه ها در برابر این تهدیدات پرداخت. این پژوهش از نوع کاربردی با روش آمیخته در قالب تحلیل کمی وکیفی تهیه و پژوهش گر، جامعه آماری را درسطح فرماندهی، ستادی و اجرایی تعریف و بدلیل محرمانه بودن با احتساب ضریب خاص، تعداد آن ها را حدود تقریبی 90 نفر محاسبه و از بین این تعداد با استفاده از فرمول نسبت موفقیت و روش تصادفی طبقاتی، جامعه ی نمونه ی خود را انتخاب نمود. نتایج حاصله مبین آنست که سامانه فرماندهی و کنترل خودکار در بخش های مرکز پردازش، ارتباط و عملیات سامانه با ایجاد تمهیداتی قادر است با تهدیدات الکترومغناطیس در جنگ های آینده مقابله نماید.
    کلیدواژگان: سامانه فرماندهی و کنترل، جنگ آینده، تسلیحات الکترومغناطیس، پدافند هوایی
|
  • Hassan Reza Shahsavari, Ghader Mehrali Pages 1-29
    Background and Aim

    The current research has been done with the aim of modeling the promotion of employee participation in defense policies.

    Methodology

    In terms of data collection, this research is descriptive (survey) and in terms of purpose, it is applied, and it is a mixed research approach (qualitative and quantitative) and has been conducted using fuzzy Delphi method. The statistical population of this research is the commanders, managers and experts of the Islamic Republic of Iran Army, and by using the snowball sampling method, 16 people (6 academic experts and 10 commanders) were selected from people with experience and opinions in the field of defense policy. The tools of data collection in the qualitative part were library studies and semi-structured interviews, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire.

    Results

    Further, by categorizing and categorizing the final criteria, the number of 8 dimensions and 72 components was obtained. In the final step, by implementing the fuzzy Delphi technique in 2 rounds, the criteria were screened and validated, so that in the first round, 15 criteria were removed, and in the second round, no criteria were removed, which was a sign of the end of the Delphi rounds.

    conclusions

    Therefore, the findings of the research showed that modeling the promotion of employee participation in defense policies has 8 dimensions and 57 components.

    Keywords: Model, promotion of employee participation, defense policies, Fuzzy Delphi, Islamic Republic of Iran Army
  • Khalil Koulivand *, Bijan Saedi Pages 30-63
    After the Second World War, the international system faced changes in several stages. International processes of crisis and controlled conflict tell the signs of regional and international instability in the last years of the Cold War. The new emerging order makes sense based on the processes of change in the power equation. The current research was conducted in order to analyze the causes of the destabilization of the ruling order in the Southwest Asia region. Based on the method of layered analysis of the causes, the causes considered in the research by conducting library studies and holding statistical brainstorming sessions and presenting a questionnaire to a sample community of 57 experts and the obtained data were analyzed using descriptive and inferential statistical methods using SPSS software. In the analysis of the causes of the occurrence based on the degree of influence of the causes, the duration of the influence and the number of opinions of the respondents regarding the correlation of the current new order, these causes were cited. The results of the research showed that (15) the cause at the level of the litany layer, (7) the cause at the level of causal systems or social, economic and cultural systems, (10) the cause at the level of worldview and discourses and finally (10) the cause at the level of Fourth, the level of metaphors and myths were identified, which are considered as the causes of destabilization of the ruling order in the Southwest Asian region.
    Keywords: Causal Layered Analysis, Destabilizing Factors, Ruling order, Southwest Asia region
  • Yaser Haji Agha Nejad *, Ahadollah Angazi Ghodes Pages 64-82
    Background and Aim

    This research was conducted with the aim of analyzing the relationship between employee empowerment and organizational commitment of employees in Imam Ali (AS) Officers' University

    Methodology

    The statistical population was the employees of that university, 248 people were selected as a statistical sample through the stratified random sampling method based on Morgan's table. To collect data, two researcher-made questionnaires were used, whose face validity was confirmed by professors and experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. The research design was correlational through structural equation modeling (SEM). SPSS and Lisrel software were used to investigate the relationship between variables and hypothesis testing.

    Results

    The findings showed that at the 95% confidence level, there was a significant relationship between employee empowerment and its dimensions with employees' organizational commitment. In other words, a significant relationship was observed between the dimensions of sense of competence, sense of having the right to choose, sense of effectiveness, sense of meaning and sense of trust in others with organizational commitment in Imam Ali Officer University (AS).

    conclusions

    The results indicated the acceptance of the main hypothesis and five sub-hypotheses of the research, in other words, a significant relationship was observed between empowerment and organizational commitment in the staff of Imam Ali Officer University (AS). It should be mentioned that these significant relationships were in a direct linear form with a relatively high correlation

    Keywords: : employee empowerment, organizational commitment of employees, Imam Ali Officer University (AS)
  • Rezashamloo Shamloo *, Hosein Fathabadi, Naser Izadi Pages 83-107

    The growing trend of military science and technology development has directly affected the performance of the military of the countries of the world; In such a way that warfare in the current battlefields requires the training of skilled, experienced and capable soldiers who have the necessary knowledge, expertise and skills in their field and specialty. The main goal of this research is to identify the factors affecting skill education and training in Aja officer universities, which was done as a case study in Khatam Al-Anbiya Air Defense University. This research is applied and its approach is mixed and descriptive-analytical in terms of method. The method of collecting the required library and documentary data and its statistical population are the professors and commanders of the student brigade of Khatam Al-Anbia Air Defense University, who is responsible for the training and education of students, and 60 people were selected as a sample with the purposeful sampling method. became After conducting exploratory research and identifying factors through theoretical studies and interviewing experts and distributing questionnaires, using descriptive and inferential statistics analysis methods and SPSS software, 48 factors were identified as effective factors on skill- education and training at Air Defense University. Khatam al-Anbiya were identified and prioritized. The results of this research showed that factors such as "the conformity of education and training with the measures of the Supreme Leader", "attention to upper-level documents and policies and the educational charter" and "the instructions of the comprehensive system of education and training of Army of the Islamic Republic of Iran " and "the existence "Appropriate workshop spaces and use of laboratories and equipment" are the most important factors affecting skill education and training in this university.

    Keywords: Education, Training, skill training, Khatam Al-Anbia Air Defense University
  • Majid Asgharzadeh *, Hossein Ebramidi Pages 108-125

    The aim of this study was to identify methods of promoting mental health in university students. After studying the literature and the history of research, two hypotheses were assessed using a researcher-made questionnaire consisting of 48 questions in the Likert spectrum (five options). Content validity and reliability were performed using Cronbach's alpha. The statistical population consisted of students who were selected as the sample size of 140. The results of data analysis confirmed the assumptions of the research. Accordingly, it can be acknowledged that organizational measures provision of educational space and appropriate rest, allocation of suitable facilities for students, access to psychological services, holding workshops and workshops as well as monitoring the mental health level of students and individual learning skills Life as well as coping skills by students are effective in promoting the mental health of students.

    Keywords: Mental health, Organizational measures, Individual measures, Khatam Ol Anbia (PBU) University
  • Omid Jaefarizadeh *, Mohammad Ysofi Khoshghalb Pages 126-153
    Command and control has long been recognized by military analysts and experts as one of the most important components in the field of war and battle and as a basic tool for the user to use military equipment. In the present century and the electronic age, in the military field, all radar, missile, communication, intelligence, command and automatic control systems without meaning and strong connection to electronic circuits have become meaningless, and this intensity of dependence makes action against electronic circuits a priority in military programs. And strategically placed trans-regional countries. Dependence and high utilization of the air defense base on the automatic command and control system, military sanctions and the irreparable impact of electromagnetic waves on the performance of these systems, the issue of improving the capability of the automatic command and control system against the threat of electromagnetic weapons in future wars He raised the issue of research and in order to solve this problem, the researcher presented three hypotheses in the main axes and the effectiveness of these systems against these threats. This applied research is prepared by a mixed method in the form of quantitative and qualitative analysis. From this number, using the formula of success ratio and class random method, the sample community chose. The results show that the automatic command and control system in the processing, communication and operations center parts of the system is able to deal with electromagnetic threats in future wars by making arrangements.
    Keywords: Command, control system, Future war, Electromagnetic weapons, Air Defense